Voorspeelavond samenspeelgroep

-

Zondag 12 september 2021 was al een bijzondere dag, zo was te lezen in het vorige verslag. Het was de dag dat de slagwerkgroep en de harmonie het uniform weer uit de mottenballen konden halen, omdat er na ruim anderhalf jaar eindelijk weer een optreden op de planning stond. Precies een maand later brak die bijzondere dag aan voor de samenspeelgroep. Op dinsdag 12 oktober hielden zij namelijk een voorspeelavond voor ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en andere belangstellenden. En dat in geheel nieuwe samenstelling! Het winterconcert in januari 2020 – het laatste optreden waar we de samenspeelgroep hebben kunnen horen – was namelijk het afscheidsoptreden van de toenmalige groep. In de periode daarna heeft er zich een nieuwe groep gevormd, die inmiddels al best een poosje samenspeelt, maar de pech heeft gehad nog niet eerder te hebben kunnen optreden. Iets met het c-woord, of zo… Hoe dan ook, met deze voorspeelavond was er ein-de-lijk iets om naartoe te werken!

Na eerst nog even samen repeteren, startte de voorspeelavond om 19:00 uur in het dorpshuis. Terwijl het publiek zich verspreidde over de zaal, nam de samenspeelgroep plaats op het podium met daarvoor de harmonie. Want zoals het een goede muziekgroep betaamt, hadden zij bij hun optreden een heus voorprogramma in de vorm van, precies ja, het harmonieorkest.

Zij trapten – voor het eerst onder leiding van Ira Wunnekink – af met het stuk Lord of the dance, een Iers stuk dat waarschijnlijk bij iedereen wel bekend in het gehoor ligt. En dat gold evengoed voor het stuk Great movie adventures dat daarna kwam. Hierin kwamen namelijk muzikale thema’s uit Star Wars, Jurassic Park en E.T. voorbij.

Na deze twee stukken nam de samenspeelgroep – eveneens voor het eerst onder leiding van Ira – het stokje over om hun programma ten gehore te brengen. En ook hier was het een feest der herkenning! Zij speelden achtereenvolgens de stukken Dance monkey, Cups en Wellerman. ’t Zou kunnen dat je nu denkt: hm, is dat bekend dan? In dat geval zou ik zeggen: google (of misschien beter gezegd: youtube) het even en ik weet nagenoeg zeker dat je dan inderdaad denkt: oooh, dat ken ik wel. Let op, wel op eigen risico; het oorwurmgehalte is hier en daar misschien wat hoog..!

Met drie saxofonistes, twee fluitistes, een trompettist en een tubaiste heeft de samenspeelgroep deze drie stukken mooi neergezet. Helaas moesten ze het wel stellen zonder hun eigen slagwerkster die ook net bij de groep was gestart, maar gelukkig hadden ze een onopvallende, maar goede vervanger weten te strikken. Waarschijnlijk hadden ze het ook zelf prima gekund, want in het tweede stuk (Cups) bleek dat de gehele groep over de nodige slagwerkskills beschikt. Maar ja, de slagwerkpartij overnemen én je eigen partij spelen gaat natuurlijk een beetje lastig. Mooi dus dat er een andere oplossing kon worden gevonden, zodat – zoals gezegd – de drie stukken mooi neergezet konden worden. De samenspeelgroep mocht na die drie stukken dan ook een welverdiend applaus in ontvangst nemen.

Daarmee was de voorspeelavond echter nog niet ten einde. Behalve een voorprogramma was er namelijk ook een ‘naprogramma’. Deze werd weer door het harmonieorkest voor rekening genomen. Zij brachten hierin Pophits.nl ten gehore, een medley van een aantal nummers van Nederlandse artiesten. Ook het laatste stuk dat het orkest deze avond speelde was een medley: Queen on stage. De nummers Another One Bites the Dust, We Will Rock You en We Are The Champion van – hoe kan het ook anders – Queen waren hierin te horen. En daarmee werd de voorspeelavond afgesloten en mocht ook het harmonieorkest applaus in ontvangst nemen.

Al met al een mooie voorspeelavond, met een gevarieerd programma vol bekende liedjes. Leuk voor het publiek, maar dat was het zeker ook voor de muzikanten. Want wat was het fijn om eindelijk weer een keertje in concertachtige setting te hebben mogen spelen!